VARFÖR STRUNTAR VI I JULIAN ASSANGE?

25.06.2022

I skuggan av det alltigenom mest angelägna samhällsproblem Sverige någonsin ställts inför, köerna på Arlanda, har Storbritanniens inrikesminister godkänt att Wikileaksgrundaren Julian Assange ska utlämnas till USA. Utlämningen utgör klimax på ett rättshaveri som borde få till och med den mest förhärdade journalist eller yttrandefrihetsivrare blek om nosen.

Enligt uppgifter i media riskerar Julian Assange uppåt 175 år fängelse i USA för olaga dataintrång och spioneri. Detta tycks huvudsakligen bero på en video som Wikileaks 2010 publicerade från en amerikansk helikopterattack i Irak där ett dussintal civila dödades, bland dem två journalister från nyhetsbyrån Reuters. Videon fick av förklarliga skäl enormt stor uppmärksamhet. Samma år publicerade Wikileaks dessutom tusentals dokument om kriget i Irak som bland annat visade hur barn dödats av soldater.

En person som avslöjat massmord på oskyldiga riskerar alltså att få tillbringa resten av sitt liv i ett amerikanskt fängelse. Och i Sverige är journalistkåren lika tyst om detta som den är högljudd om köer för charterturister på Arlanda.

Det är möjligt att den video och de dokument som Wikileaks publicerade utgjorde amerikanska statshemligheter. Jag vet heller inte om videon och dokumenten åtkommits olagligt. Däremot kan jag inte förstå hur vi i västvärlden moraliskt kan acceptera att de skyldiga till massmorden går fria medan den som avslöjat morden riskerar ett livslångt fängelse.

Min egen uppfattning är att det Wikileaks och Julian Assange gjorde när de avslöjade övergreppen av den amerikanska militären, var en god gärning. Att avslöja fruktansvärda övergrepp mot journalister, civila och till och med barn borde aldrig kunna vara ett brott. Hur hemligt det än är. Människor som begår bestialiska brott, till och med mord på barn, borde aldrig gå fria. Om Julian Assange skulle dömas för att ha avslöjat dessa brott är det enligt min uppfattning ett rättshaveri för hela den fria världen. Dessutom måste frågan ställas hur journalister och visselblåsare i fortsättningen över huvud taget ska våga avslöja för makthavarna obehagliga sanningar.

Julian Assange har redan förlorat mer än 10 år av sitt liv på grund av sitt arbete för sanningen. Att hans fall är mindre uppmärksammat än köande flygresenärer på Arlanda är sannerligen ett sorligt tecken i tiden.