TJATKONTROLL

11.04.2023

Skulle det kännas bra om dina föräldrar visste allt du säger? Det du viskar i din kärestas öra eller det du svär åt i hemlighet? De flesta vuxna människor skulle nog svara nej på den frågan, hur mycket de än älskar sina föräldrar. Viss integritet vill nog de allra flesta ha trots allt. Ändå vill regeringen och S rösta för att mamma och pappa Staten ska kunna göra just det. Läsa dina innersta tankar. Varför reagerar ingen?

Häromdagen lade regeringen fram sitt förslag om utökad användning av så kallade hemlig tvångsmedelsanvändning utan konkret misstanke om brott. Staten kan nu alltså exempelvis gå igenom dina sms och email utan att du är det minsta misstänkt för något. Du råkar kanske ha en arbetskamrat som är misstänkt eller känner en släkting till någon som är misstänkt, så vips kan staten få tillgång till dina uppgifter. Skulle folket välja en regering liknande de som de polska och ungerska folken valde, då vet vi inte var det slutar. En sådan regering skulle med säkerhet vilja övervaka sina politiska motståndare och cementera sin makt. Maktgalna politiker finns överallt.

Än värre blir det med det nya EU-förslaget om så kallad "chat control", det vill säga att företag som erbjuder digitala tjänster ska tvingas skanna all information som går via chattar, mejl, filöverföring och nättjänster efter misstänkta pedofiler. Appar som Facebook, Whatsapp och Instagram ska tvingas avläsa chatt­konversationer mellan användare om det finns minsta misstanke om spridning av bilder eller innehåll som är sexuella övergrepp mot barn.

Brott mot barn är bland det värsta som finns. Därom är de flesta av oss överens utom klimatkrisens förnekare. Problemet är bara att lagstiftningen möjligen inte skulle få någon betydelse för att bekämpa pedofiler, eftersom pedofilerna redan idag använder sig av stängda nätverk och så kallad darknet där inga legala tjänster som lyder under EU används. Så EU;s 450 miljoner invånare ska behöva lida för någon promille pedofiler som vi ändå inte kommer åt eftersom brottslingarna inte använder öppna kanaler? Jag vill inte ens tänka på hur en höger- eller vänsterextrem majoritet skulle kunna använda sig av en sådan lagstiftning som nu S och M ställt sig bakom i ohelig allians.

Man kan för all det anse att eftersom jag själv inte har något att dölja och har rent mjöl i påsen, så är det ingen fara och bara bra. Fast bra för vad kan man fråga eftersom pedofilerna redan flyttat från lagliga kanaler?

Hur mycket jag än älskar mina föräldrar, eller mina barn, vill jag ändå inte att de ska veta allt jag säger till min fru eller mina kollegor. Min personliga sfär har en gräns. Detta gäller såklart i ännu högre utsträckning gentemot staten och EU. Än mer om jag beaktar risken för att någon i staten missbrukar sin makt för att ha koll på mina åsikter av kanske politiska skäl. Så som till exempel svenska, brittiska och förenta staternas regering misshandlat och misshandlar Julian Assange.

Att påstå att jag är beredd att ge upp all min personliga integritet till staten eftersom jag inte har något att dölja, är som att frivilligt ingå i en reality show där tittarna kan se och höra allt jag gör. Eller som att ge din värsta tänkbara politiska motståndare nyckeln till ett fängelse för politiska fångar.

Jag vill inte ge upp min rätt till integritet för att staten ska kunna avlyssna mig efter eget godtycke. Än mindre vill jag att staten och EU ska ha tillgång till mina innersta tankar som jag endast delar med min familj och mina närmsta vänner. Hur oskyldig jag än är. Men varför protesterar ingen?