TILL FÖRSVAR FÖR EBBA BUSCH

04.03.2021

När drevet går har det ingen betydelse om något moraliskt eller juridiskt fel har begåtts i sakfrågan. När politiska motståndare och media känner doften av blod springer de likt ett gäng hungriga jakthundar efter bytet.

Det är onekligen svårt att känna sympati för Ebba B. En person som förefaller minst sagt kallhamrad. Ena dagen på kändisfest, andra dagen beskyller hon regeringen för att med berått mod ta livet av våra gamla. Ena dagen säger hon sig inte kunna samarbeta med SD på 30 år, andra dagen äter hon köttbullelunch med illiberale SD-Åkesson. Svensk politiks Lady och Lufsen. Ledare för ett så kallat kristdemokratiskt parti, men i synen på flyktingar lika långt från Jesus som hans antites.

Ebba B är för mig helt enkelt en cynisk kappvändare, till synes helt utan medkänsla för någon utom sig själv och möjligen sina barn.

Med detta sagt menar jag dock att behandlingen av Ebba B och skriverierna om henne med avseende på hennes hustvist i tingsrätten är helt bedrövlig. Jag är inte insatt i tvisten och har därför ingen säker uppfattning om utgången. Uppenbarligen har Ebba B emellertid anlitat kvalificerade rådgivare som bedömer att hon kan vinna tvisten. Vad är det för fel med det?

Att parter i en rättegång kan känna ömsesidig animositet är knappast någon ovanlighet. Det förekommer sannolikt varje dag i våra domstolar. Men att lösa oenigheter i domstol är faktiskt det civiliserade sätt vi människor kommit överens om att använda. Vad vore alternativet? Duell? Eller ska den som har rätt ge sig bara för att motparten är äldre och ser snäll ut?

Det var omdömeslöst av Ebba B att på sociala medier uttala sig negativt om motpartens ombud. Men den som aldrig i affekt gjort något fel får i så fall kasta första stenen. Inte jag. Att driva en tvist i domstol när man anser att man har rätt, det i sig kan knappast anses som moraliskt förkastligt. För vad vore alternativet?

Även om vi inte håller med våra politiska motståndare bör vi kunna hålla en anständig gräns och sluta att moraliskt skuldbelägga ett civiliserat sätt att lösa en tvist.