SVERIGEDEMOKRATERNAS VÄLJARE ÄR INTE IDIOTER

26.10.2020

Jag tror att det finns en onödig missuppfattning bland många sverigedemokratiska väljare. Missuppfattningen ligger enligt min erfarenhet i att sverigedemokratiska väljare oftast tycks utgå från att kritik mot SD innebär att de som kritiserar SD anser sig vara lite bättre, förstå lite mer.
Som om att vi som avskyr SD är likt forntidens herremän som sitter på våra höga hästar och ser ner på de sverigedemokratiska väljarna som en outbildad och allmänt korkad pöbel. Att vi kritiker av SD är en självutnämnd elit som måste komma ner på jorden.

Det ska tilläggas att ovanstående slutsatser inte bygger på någon vetenskapligt underbyggd statistik utan endast på mina personliga erfarenheter av att diskutera med uttalade Sverigedemokrater.

Eftersom jag avskyr identitetspolitik och försöker att som utgångspunkt lyssna på varje människa, blir jag såklart bekymrad över denna fördom mot kritiker av SD. Samtidigt måste jag rannsaka mig själv. Jag hånar, raljerar, ironiserar och skrattar åt alla de SD-politiker som gång efter annan gör bort sig antingen genom nazistiska utspel, halade pride-flaggor, SD-Jomshofs Hitler-look, SD-Karlssons oförblommerade idoldyrkan av Orbán med mera. Det är såklart fel. Mitt enda försvar är att mitt sinne för humor finner det synnerligen roande att se alla dessa SD-män bete sig som en karikatyr av
nazister i valfri film eller serie.

Flera sverigedemokrater anför att jag, och alla andra SD-kritiker, inte fattar att de flesta av Sverigedemokraternas väljare bara är gamla sossar som bara vill ha lugn och ro.

Jag fattar detta. Sverigedemokraternas väljare är inte idioter. Lika lite som moderaternas eller de så kallade kristdemokraternas väljare är det. Kort sagt, bara för att en person röstar på det
nationalradikala blocket är denne ingen idiot. Lika lite som väljare till Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet är idioter.

Det jag emellertid är rädd för är att de flesta av sverigedemokraternas väljare inte tar sina egna folkvalda politiker på allvar. När SD säger att de vill kraftigt begränsa Sveriges Television och Sveriges
Radio, då menar de exakt det de säger. Inte vet jag vilka så kallade tramsprogram som åker först; På spåret (?), Kalle Ankas Julafton (?), Melodifestivalen (?), Vetenskapens värld (?) eller kanske Kulturnyheterna? När de säger att de inte anser att judar och samer tillhör det svenska folket, då
menar de detta. När de säger att de vill straffa journalister som i deras tycke inte är opartiska, då menar det vad de säger. Och när de oförblommerat uttrycker sin beundran för den antisemitiske och auktoritäre ledaren Orbán i Ungern, då menar de detta och vill ta Sverige i den riktningen.

Jag kan såklart ha fel. Kanske är det så att nästan 50 procent av svenska folket anser att det överskattat att leva i en fri, liberal, demokrati. I så fall blir jag rädd på riktigt.

Michael Pålsson

Advokat