RÄTTVISA 5

28.12.2023

Kanske hade världen blivit en bättre plats om det fanns färre tvärsäkra idioter. En av de största egenskaperna hos en människa kan nämligen vara den att våga vara osäker och kunna ompröva sin ståndpunkt.

Det är ingen hemlighet att många av världens länder styrs eller snart riskerar att styras av ilskna farbröder. Lika tvärsäkra på sig själva och sin egen förmåga, som okänsliga för andra människors lidande. Trump i USA, Putin i Ryssland, Xi Jinping i Kina, Ali Khamenei i Iran. Listan kan dessvärre göras betydligt längre än så.

Även i Sverige har vi fått vår beskärda del av tvärsäkra farbröder och tanter som tycker sig förstå allt från pandemibekämpning till kriminologi, flyktingpolitik och klimat. Lika säkra på sin sak vad det än gäller. Ungefär som hur Xi Jinping var helt övertygad om att man bäst bekämpar en pandemi genom att svetsa in människor i sina hus och Putin på hur man invaderar Ukraina med en specialoperation.

Det krävs ingen större fantasi för att tänka sig att dessa maktens farbröder möjligen hade lyckats bättre i sina ambitioner om de lyssnat mer på sina experter än på sin egen tvärsäkerhet. Att de istället för att ta livet av sina kritiker borde ha försökt att förstå dem.

För egen del tror jag nämligen att välvilliga personer, beredda att lyssna och ändra uppfattning, oftast är de som vinner i längden. Åtminstone vinner de mig.

Den som välvilligt lyssnar på sina meningsmotståndare kan faktiskt ibland upptäcka att motståndaren helt eller delvis har rätt. Den som redan bestämt sig och vägrar att lyssna på sin motståndare missar däremot både en chans till ny kunskap och framstår dessutom som en osympatisk buffel.

Att en stor del av väljarna både i Sverige och i andra länder tycks gilla osympatiska bufflar är för mig nästan lika obegripligt som att universum är oändligt.

Det flesta av oss vet, likt Karl-Bertils pappa Tyko, att det är fel att stjäla. Men de flesta av oss begriper också att världen inte bara är svart eller vit. Det finns tillfällen då även en stöld kan försvaras. Ingen regel utan undantag. Detta kunde Tyko lära sig. Han kunde vända skam till stolthet.

Jag vet inte om det är mänskligt behov av att behöva visa sig stark och tvärsäker. Än mindre begriper jag varför så många människor dras till dessa egenskaper. Själv blir jag bara rädd.

Men även om det just nu tidvis ser dystert ut, finns det nog ändå goda chanser till en både bättre och mer rättvis värld. Om vi välvilligt lyssnar på varandra. Om vi vågar visa osäkerhet i våra egna övertygelser och våga ompröva våra åsikter när goda argument presenteras för oss. Den för stunden synbart svage kan vara den på lång sikt verkligt kloke.

God fortsättning och en förhoppning om en rättvis värld!