PÅ BESÖK I FORSSELLS TOTALITÄRA HELVETE

24.04.2021

Som frihetsälskande person och värnare av rättsstaten är det sannerligen en rysare att besöka den moderate riksdagsmannen Johan Forssells twitterkonto @JohanForssell. Den ständigt arge och uppjagade Forssell tycks dessutom ha lika mycket energi som en folkilsken terrier.

I den numera alltid pågående och allt mer hetsiga debatten om gängkriminella borde jag inte längre kunna bli förvånad. Häromkvällen stötte jag emellertid på ett så häpnadsväckande uttalande från Moderaternas Forssell att jag ett tag funderade på om jag verkligen befann mig i Sverige eller om jag hastigt förflyttats till Nordkorea och hörde den store ledaren Kim Jong-un tala.

"Preventiva tvångsmedel" kom på riktigt som förslag från ilskne Forssell. Han menar alltså på allvar att helt oskyldiga personer med tvång ska avhållas från brott. Så även om personen över huvud taget inte planerat något brott ska Forssell med stöd av statens våldsmonopol förebygga brott genom olika tvångsmedel. Jag förmodar att den ifrågavarande preventionen innebär att spärra in människor. Ungefär som i dagens Nordkorea eller förr i gamla Östtyskland.

Eftersom jag är ohälsosamt nyfiken kunde jag inte låta bli att forska vidare i Moderaternas rättspolitiske talesmans twitterkonto. Det dröjde inte länge innan jag hajade till igen när jag läste om Forssells förslag till "preventiv avlyssning". Utan konkret brottsmisstanke vill Forssell att staten ska kunna avlyssna sina medborgare. Ungefär som i Kina.

Nästa innovativa förslag i totalitär anda var det om så kallade "förvaringsstraff", det vill säga att staten ska kunna låsa in människor på obestämd tid. Att avtjäna straffet ska inte längre vara tillräckligt, utan staten ska kunna hålla dig inlåst för evigt.

Precis som Forssell och för den delen alla andra politiker, anser jag det bekymmersamt med gängkriminalitet. Men till skillnad från Forssell menar jag att upprätthållandet av rättsstaten med frihet åt människorna från statens övergrepp är betydligt viktigare än att låsa in och övervaka till och med oskyldiga människor. Forssells närmast neurotiska hållning till gängkriminaliteten vill få oss medborgare att tro att vi alla är i omedelbar fara för att drabbas, när det i själva verket oftast är
gängmedlemmarna själva som blir drabbade av sitt eget våld.

Jag förringar inte den tragedi det kan innebära när människor utanför gängen drabbas av våld, men jag vill heller inte överdriva risken. De flesta av oss kan lugnt leva vidare våra vanliga liv utan att någonsin behöva riskera att ens behöva tala med en så kallad gängkriminell.

Problemet med Forssell är inte hans vilja att komma åt kriminella gäng, det är metoderna han föreslår. För om oskyldiga människor ska kunna avlyssnas eller spärras in, då är vi nära de metoder som redan idag används i Kina, Nordkorea och Ryssland - alla gamla kommunistländer. Och inte kan det väl vara dit Moderaterna vill?