OM ORD OCH DESS BETYDELSE

07.10.2020

Kan man säga vad som helst och alltid räkna med att få förlåtelse?

Eller finns det saker som bara inte går att ta tillbaka?

Häromveckan i Sveriges riksdag uttalade sig den sverigedemokratiske riksdagsledamoten SD-Sjöstedt förklenande om människor med funktionsnedsättning. Samme SD-Sjöstedt har som bekant tidigare funnit det skämtsamt när nazister sparkat på döda djur och låtsats att det var judar. Tidigare andre vice talmannen SD-Söder har, också detta i Sveriges riksdag, ifrågasatt om judar och samer kan vara svenskar. Dessa uttalanden och uttryck från ledande sverigedemokratiska politiker ska läggas till alla de hundratals andra rasistiska, homofoba och kvinnofientliga uttalanden och uttryck från numera oftast uteslutna partiföreträdare för SD.

Den definition av "enstaka händelser" som SD-Åkesson använder måste vara den mest bisarra tolkning som går att finna. En enstaka händelse är enstaka, inte en strid ström.

M;s, KD;s och SD;s sympatisörer tycks emellertid tänka precis som SD-Åkesson nämligen att den aldrig sinande floden av rasism, yttrandefrihetsfientliga tankar och förakt för svaghet, bara är enstaka ord och enstaka impulsiva händelser och inte något som SD verkligen står för när de kommer till makten.

Personligen tror jag precis tvärtom.

De ord en människa använder betyder något. Hjärnan och orden hänger ihop. Den som använder en hatisk och rasistisk retorik är i förlängningen beredd att i praktisk handling verkställa de tankar som ligger bakom orden.

Många anhängare till SD anser att Islam och muslimer är ett stort hot mot den svenska befolkningen. Själv delar jag inte den uppfattningen, men det hindrar inte att också jag är starkt kritisk till och rädd för bokstavstroende och fanatiska muslimer. Förvisso är den absoluta majoriteten muslimer inte bokstavstroende, men det är samtidigt ett faktum att i länder som Iran, Afghanistan, Pakistan, Saudi Arabien, Nigeria med flera länder utövar de
bokstavstroende ett extremt förtryck mot kvinnor, barn, män, homosexuella, ateister,
troende inom andra religioner med mera.

Många icke-fanatiska muslimer, så kallat moderata muslimer, brukar påstå att de fanatiska våldsverkarna inte utövar riktig islam och att våldet och kvinnoförtrycket inte hör ihop med islam. Själv menar jag att dessa personer har fel. Vad de moderata muslimerna än säger så anger koranen nämligen att otrogna ska halshuggas, att kvinnor med mens är orena och att kvinnor ska dölja sitt hår utom för den närmsta familjen. Det är bara att läsa koranen innantill.

När IS halshugger västerlänningar gör det de eftersom de är fanatiskt bokstavstroende. Av samma skäl förtrycker de kvinnor.

Min poäng är att ord betyder något. Ord betyder något för SD;s medlemmar och andra högerextremister lika väl som för IS och talibaner. Förvisso är den kristna bibeln, gamla testamentet, minst lika blodtörstig som koranen. Men för alla som har öppna ögon och vill se, är det ändå ganska lätt att konstatera att några kristna terrorstater likt Iran inte finns.

Sedan krigsslutet 1945 har i stort sett hela västvärlden fram tills nyligen gått mot ökad tolerans och medkänsla för varandra. Vi tvångssteriliserar inte längre människor med funktionshinder, än mindre skickar vi människor till koncentrationsläger att dö på grund av funktionsnedsättningar eller etniskt ursprung. Istället har vi inskrivet i grundlag, Regeringsformens första och allra mest grundläggande kapitel att "Den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet."

När SD-Sjöstedt talar förklenande om människor med funktionsnedsättning visar det tydligt att han inte har respekt för människors lika värde i sin maktutövning. Samma sak ger han uttryck för när han tycker att det är kul att låtsas sparka på judar. Åter samma unkna människosyn ger SD-Söder uttryck för när han ifrågasätter judars och samers svenskhet. Kedjan av påstått enstaka rasistiska och nazistiska uttryck från SD-medlemmar, aktiva
politiker och sympatisörer, är kittet som håller ihop det nationalradikala blockets flaggskepp, SD. Orden de säger och hatet de uttrycker betyder något. Precis som för fanatiska muslimer. Kommer de till makten kommer det dessvärre inte längre stanna vid ord.

Det djupt tragiska enligt mitt sätt att se på situationen är att drygt 40 procent av svenska folket antingen inte ser sambandet mellan ord och handling, eller värre, tycker det är bra.

Eller som Niccoló Machiavelli konstaterade redan i början av 1500-talet; "Människorna är så enfaldiga och så villiga att lyda det som ögonblicket bjuder, att den som bedrar alltid finner dem som låter sig bedras."

Michael Pålsson

Advokat