NY DEMOKRATI

19.06.2022

Efter den nyligen genomförda misstroendeomröstningen mot justitieminister Johansson, utbrast den bittre Ulf Kristersson att i en "normal demokrati" så hade statsminister Andersson lyft bort justitieminister Johansson. Slutsatsen blir alltså att i en Kristersson-demokrati kan en minoritet bestämma över regeringen och en justitieminister kan på bara 100 dagar minska brottsligheten i ett land.

Inte ens justitieminister Johanssons mamma kan rimligen anse att justitieministern varit en särskild lyckad sådan. Antalet döda i skjutningar ökar, våldet mot kvinnor tycks permanent, den så kallade hederskulturen tycks utbredd i vissa invandrargrupper, antalet döda i narkotika är högst i Europa per capita, antagningskraven till polishögskolan har fått sänkas till en pinsamt låg nivå. Och värst av allt - oppositionsledaren Åkesson driver justitieministern framför sig som om justitieministern själv inte har någon egen vilja och lika många utbytbara principer som Groucho Marx. Renons på kunskaper i både kriminologi och rättssäkerhet.

Ändå inställer sig frågan vad oppositionen ville åstadkomma med sitt misstroende. För vad tänkte sig oppositionen skulle hända på de återstående dagarna fram till valet - skulle brottsligheten försvinna med en ny och handlingskraftig justitieminister? I så fall vore givetvis mycket vunnet. En sak tycks dock vara klar - att tillsätta en justitieminister från oppositionen måste vara meningslöst eftersom den endast tycks föreslå än hårdare straff och dessutom en fullständig nedmontering av rättssäkerheten. Att de hårdare straffen än så länge inte hjälpt ett dugg verkar inte sjunka in hos straffivrarna.

Justitieminister Johansson är milt uttryck ingen stjärna. Dock inser alla normalt tänkande människor att en ny justitieminister på tre månader inte hade kunnat åstadkomma något alls. Alltså var misstroendeförklaringen bara ett spel.

Kvar har vi bara den mest oroande frågan om vilket slags demokrati Kristersson numera vill ha - för i vilka andra länder kan en minoritet avsätta en minister som får stöd av en majoritet? Åkessons svans är pinsamt följsam.