NÄR BUDSKAPET ÄR FEL SKJUTER MODERATERNA PIANISTEN

10.05.2022

- "Skjut inte på pianisten, han gör så gott han kan", är ett uttryck som härstammar från en tid då pistolerna satt löst i Vilda västern. Ännu längre tillbaka högg man helt enkelt huvudet av budbäraren om hans budskap var misshagligt. Är det tillbaka dit Kristersson-moderaterna vill?

I media har under våren rapporterats om ett antal incidenter där klimataktivister under rusningstrafik spärrat av stora vägar i Stockholmsområdet https://www.svt.se/nyheter/inrikes/m-vill-se-hardare-straff-mot-klimataktivister?s=03. Moderaternas egen sheriff, den alltid lika surmulne Forssell, vill därför skärpa sabotagelagstiftningen så att minimistraffet höjs för från 14 dagar till 12 månader i fängelse och införa obligatorisk häktning för den här typen av aktioner för miljön och mot klimatkrisen.

Att fängsla meningsmotståndare är ett klassiskt knep som använts av diktaturer i alla tider och som fortfarande idag är vanligt i länder som Ryssland, Kuba, Kina och Nordkorea. Även den kristna kyrkan har historiskt använt sig av dessa metoder och teokratier som Iran använder sig fortfarande av denna metod för att slippa höra obehagliga nyheter. Lite oväntat för mig att Moderaterna vill sälla sig till detta gäng.

Civil olydnad innebär bland annat av att den civilt olydige i och för sig erkänner och är trogen gällande lagar och därför är beredd att ta sitt straff. Den civila olydnaden är dock fredlig till sin natur. Den civilt olydige agerar av moralisk övertygelse i syfte att påverka majoriteten att ändra den lag eller de lagar som hen anser vara fel och orättvisa.

Historiskt kan vi hitta personer som Nelson Mandela, Martin Luther King Jr och mahatma Gandhi bland civilt olydiga som åstadkommit storverk, delvis i strid med då gällande lag. Är det någon idag som på allvar tycker att dessa historiens hjältar gjorde fel?

Greta Thunberg sitter fredligt på fredagar utanför Riksdagshuset och påpekar att politiker borde lyssna på vetenskapen. Hon hindrar vare sig trafik eller något annat men har ändå bemötts med både hat och hån från flera politiker på högerkanten. Hennes budskap, att vi ska lyssna på vetenskapen, tycks inte sjunka in hos politiker vare sig till vänster eller höger.

Den ena rapporten efter den andra anger att vi står inför en klimatkatastrof av oanade proportioner https://www.bbc.com/news/science-environment-61110406?s=03 Ändå raljerar politiker om "priset vid pumpen" istället för att fundera över hur vi ska göra vårt bästa för att lösa klimatkrisen. Det kanske inte är så konstigt då att människor blir desperata och tar till civil olydnad?

Istället för att lyssna och ge människor svar på deras oro, vill Moderaterna att vi höjer straffen för de få människor som vågar säga till vad som står på spel. https://www.theguardian.com/commentisfree/2022/apr/06/climate-scientists-are-desperate-were-crying-begging-and-getting-arrested?CMP=Share_AndroidApp_Other Som i Putins Ryssland eller i Kina. Ståndpunkten imponerar inte utan avslöjar istället en djupt problematisk syn på en vidsträckt yttrandefrihet inom Moderaterna.

Vi har redan lagar som gör det brottsligt att hindra och attackera blåljuspersonal, begå allvarligt sabotage etc. Att låsa in meningsmotståndare som fredligt uttrycker sina åsikter hör däremot diktaturer till.

Aldrig har väl Magnus Ugglas dräpande text "IQ" kommit såväl till pass som nu "Utan minsta diskussion tar han till strid. För där hjärnan tar slut där tar nävarna vid."