MED EN BÄVER BAKOM ÖRAT

23.11.2020

Jimmie Åkesson har så haft sitt av många människor efterlängtade hösttal. Talet finns för var och en att se på Youtube. Denna gång hade han valt en dramatisk interiör bestående av en uppstoppad bäver som stack upp bakom hans vänstra öra och med ett paket havregryn, en champis och micropop med smör i
bokhyllan till höger.

Jimmie hade denna gång, som så många andra gånger tidigare, valt den svenska krisen och systemkollapsen som tema vilket han ägnade knappt 22 minuter att tala om för de felaktigt betecknade Sverigevännerna. Beteckningen är felaktig eftersom just de så kallade Sverigevännerna utan undantag beskriver hur dåligt allting är i Sverige.

Efter cirka två minuters tal om den osynliga fienden mitt ibland oss, covid-19, ägnade han resten av tiden åt det som SD alltid vill tala om. Islamismen och invandringen och alla de problem, både inbillade och verkliga, som detta för med sig. Han var också tydlig med sitt ogillande av den nuvarande regeringen och de han kallar vänsterliberaler, men ägnade inte en sekund åt att kritisera hur hans nya kompisar i det nationalradikala blocket, M och KD, exempelvis monterat ned polisutbildningen och öppnat upp för den stora flyktingvågen 2015 - oavsett vad var och en anser om detta.

Jimmie ägnade också en stund åt att beklaga den slappa kriminalpolitiken och de alltför milda straffen. Som om övriga partier inte menar att brottsoffren skulle vara berättigade till upprättelse. Han ville
heller berömma den nuvarande regeringen för att den höjt straffen och gör allt för att öka antalet utbildade poliser. Han tycktes ha glömt att både M och KD var tongivande i Alliansen och var med och monterade ned polisutbildningen, inte höjde straffen med mera.

Alla bekymmer Sverige har enligt Jimmie synes istället bero på den islamism, invandring och bistånd som enligt Jimmie tycks ha beslutats av Socialdemokraterna, Centern, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Slutligen ägnade Jimmie en stund åt att tala om att anständigheten borde återupprättas. Ett sätt
att göra detta enligt Jimmie, som han får förstås, skulle vara att sluta ge bistånd åt fattiga länder och istället ge pengarna till våra gamla. De människor som byggt detta land till vad det är. Jag tackar särskilt eftersom jag inom några år - om jag har hälsan - hoppas befinna mig i denna grupp pensionärer.

Att den militanta islamismen är ett problem, torde få förneka. Numera inte ens de mest förhärdade miljöpartisterna. Varför Jimmie ägnade så lång tid åt islamister är därför lite svårt att förklara. Det är
också svårt att förstå varför han inte samtidigt kunde ägna åtminstone 10 sekunder åt att förklara att de allra flesta muslimer inte är islamister, utan lika fredliga som vi andra.

Att det föreligger problem med att integrera vissa nyanlända är också erkänt av både Liberalerna, Socialdemokraterna och Centern. Politiskt torde detta vara en icke-fråga. Det är emellertid svårt att smälta att Jimmie inte kunde ta i alla fall 15 sekunder av sin dyrbara tid för att förklara att vi inte hade klarat oss utan invandring i många yrken och kanske så här i corona-tider särskilt tacka alla de invandrare som arbetar i vården; lokalvårdare, undersköterskor, sköterskor och läkare.

Ibland är det intressant också vad politiker inte säger. Jimmie ägnade inte ens en mening åt friskolehaveriet där miljarder går till riskkapitalbolag istället för till undervisning. Inte ett ord om faran med den antidemokratiska utvecklingen i världen; Polen, Ungern och den ljugande ännu sittande
presidenten i USA. Inte en stavelse om klimatkrisen.

Istället är det en helt och hållet polariserande monolog där allt ont härstammar från invandring och bistånd. En monolog där begreppet anständighet tappat mening eftersom två svaga grupper ställs emot varandra, flyktingar och fattiga länder å den ena, svenska fattigpensionärer å den andra. Som om den enda anständiga och slutliga lösningen för att ta hand om våra fattigpensionärer är att vara inhumana och sakna medkänsla med flyktingar och människor i fattiga länder.

En sådan beskrivning av anständighet kan endast komma från en person med en bäver bakom örat. Inte ens George Orwell hade kunnat göra en roman om ondskan bättre än så här.

Michael Pålsson

Advokat