KÄRLEK PÅ LASARETT

17.10.2021

SD;s hjärna och tillika grundare av den nationalradikala tankesmedjan Oikos, Mattias Karlsson, har som många andra drabbats av allvarlig covid-19 och lagts in på sjukhus, vilket jag givetvis beklagar. Är det något vi lärt oss de två senaste åren är det att covid-19 kan drabba hårt och skoningslöst. Jag hoppas därför att
Karlsson, oaktat att han är min meningsmotståndare, snart är på bättringsvägen.

En annan person som också hoppas att Karlsson snart ska tillfriskna är den färgstarke och alltid lika talträngde journalisten Marcus Oscarsson. Som bekant är Oscarsson politisk kommentator på TV4 med gedigen utbildning och dessutom erfarenhet som politisk tjänsteman.

Under den gångna helgen kunde Oscarssons följare på Facebook läsa Oscarssons offentliga meddelande till Karlsson: "Många styrkekramar och all värme med hopp om ett snart tillfrisknande Mattias!"

Oberoende av vilken politisk tillhörighet man har kan jag tycka att detta familjära, närmast intima sätt att uttrycka sig till en politiker som man som journalist är satt att granska, förefaller minst sagt problematiskt. För hur ska vi nästa gång vi följer en valvaka som bevakas av Oscarsson kunna lita på att han är opartisk och inte lutar starkt åt vårt mest extrema högerparti?

Massmedia kallas ofta för den tredje statsmakten vars syfte är att granska riksdag och regering. Detta är ett tungt ansvar. Historiskt har vakna journalister många gånger lyckats avslöja politiker badande i syltburken såsom exempelvis då två journalister avslöjade det av president Nixon orkestrerade inbrottet i Demokraternas högkvarter, eller hur Jan Guillou och Peter Bratt i början av 1970-talet genom den så kallade IB-affären avslöjade hur den socialdemokratiska regeringen åsiktsregistrerade kommunister och andra långt ut på vänsterkanten, eller hur Wikileaks och Julian Assange bland annat lyckades publicera en video från krigets Irak där amerikanska militärer skjuter civila.

En av politikerna oberoende och stark journalistkår är en av de största garanterna mot allvarlig korruption och annat maktmissbruk.

Det är med detta i minnet som i vart fall jag får svårt att i fortsättningen ta den gentemot Mattias Karlsson servile Marcus Oscarsson på allvar. För hur objektivt granskande kan en person vara som skickar "styrkekramar" till den han är satt att granska? Inte alls är min uppfattning.

SD är ett parti som torgfört uppfattningen att journalister som de anser vara partiska ska kunna straffas. Är det kanske denna nya verklighet som Oscarsson redan nu anpassat sig till? Det är i vart fall svårt att göra någon annan tolkning av de kärleksfulla yttringar som nu föregår inför öppen ridå.