ISLAMOFOBINS BÄSTE VÄN

07.02.2023

Mikail Yüksel är inte bara partiledare för partiet Nyans, riksdagskandidat, Europa-och statsvetare. Han är troligen också den som enskilt gjort mer än alla sverigedemokrater tillsammans för att få islamofobin att blomstra i Sverige.

"Ulf Kristersson säger att alla behöver bidra till att kyla ner temperaturen. Detta är dessvärre inte möjligt så länge Sverige envisas vid den sadistiska tolkningen av yttrandefriheten. Vi behöver ta radikala åtgärder: Ändra grundlagen och förbjud koranbränningarna!" säger partiledare Yüksel och tror möjligen att han på detta sätt tillvaratar muslimska intressen i världen men kanske framför allt i Sverige. Jag frågar mig snarare om en enskild person kan göra mer för att öka fördomarna mot muslimer än att påstå att den svenska yttrandefriheten är sadistisk? Jag skulle inte tro det.

Yüksel återkommer dessutom ideligen till att Turkiet bör ställa ännu hårdare krav på Sverige för att acceptera Sverige som medlem i NATO, och går därför dessutom Putins ärenden. Ryssland har som bekant en lång historia av att använda nyttiga idioter. Nu var det tydligen de bokstavstroende muslimernas tur.

En reflektion över de stora protester mot svensk yttrandefrihet som nu pågår, är att de alla pågår i länder som i praktiken saknar yttrandefrihet och fri åsiktsbildning. Iran. Turkiet. Egypten. Pakistan. Jag kan inte låta bli att fundera på om inte Yüksel själv borde prova på att bo i dessa länder ett slag. Antingen trivs han ypperligt och i så fall går det fint att bli kvar. Eller så kan han kanske komma till insikt om att yttrandefrihet och fri åsiktsbildning trots allt är ganska bra.

Yüksel gillar heller inte vår socialtjänst. Och visst - den har sina begränsningar och brister. Men socionomerna är proffs och agerar oftast professionellt när de till exempel omhändertar barn. Med tanke på fallet med "Lilla Hjärtat", ligger det dessutom i opinionsvindarna att kanske fler barn borde omhändertas.

Så tycker inte herr Yüksel. På twitter ifrågasätter han istället Sverige därför att en syrisk mamma valde att smuggla sina döttrar till Syrien - ett land i inbördeskrig med en sadistisk diktator- hellre än att riskera att döttrarna skulle bli omhändertagna av socialtjänsten. Någon reflektion över varför barnen kunde tänkas omhändertas saknas helt. Själv tycker jag synd om barnen.

Eller när Yüksel påstår att om "Liberalernas språktest på tvååringar träder i kraft, riskerar barn som inte pratar perfekt svenska, omhändertas. Detta påminner mycket om det som svearna gjorde med samernas barn, det som den nazityska staten gjorde med judiska barn som inte såg tillräckligt tyska ut." Yüksel är uppenbarligen inte en man av proportioner. Men partiledare är han ändå.

Sedan Upplysningen har filosofer och vetenskapsmän i väst släpat den kristna kyrkan in i moderniteten, bort från kristna dogmer och fördomar. Få av oss, även uttalat kristna, beklagar detta. Vi har upptäckt att världen blir bättre av att se den för vad den är, snarare än att hitta sanningar i gamla böcker som beskriver en värld som fanns för tusentals år sedan.

Jag vet inte varför religiösas känslor är så mycket viktigare än andras och varför just de religiösa tar sig rätten att bli kränkta av att en bok bränns. Jag bränner förvisso inte böcker själv, men har svårt att tro att jag skulle bli särskilt uppbragt över att en präst eller en Imam brände en lagbok. Eller Utvandrarna. Eller någon annan bok över huvud taget som jag tycker om. Böcker trycks sällan i enskilda exemplar. Orden försvinner inte. Är din tro inte starkare än att den inte klarar en bränd bok, då är det din tro du får jobba med. Inte yttrandefriheten.

Problemet med många muslimska länder, liksom för övrigt judisk-ortodoxa bosättare på palestinska områden, är inte att människor tror i och för sig. Utan att de vägrar bejaka moderniteten. Riktigt farligt blir det när de dessutom som Iran, Turkiet och Pakistan har tillgång till högteknologiska, nutida vapen som kombineras med tusentals år gamla värderingar. Istället för att bekämpa yttrandefriheten och gynna islamofobin, borde sådana som herr Yüksel hellre ägna sig åt att släpa de bokstavstroende religiösa in i 2000-talet. Då hade han gjort hela världen en tjänst.