GAMLA SOSSAR, SD OCH TRUMP

12.11.2020

Mattias Karlsson, SD;s så kallade chefsideolog, uttalade inför det amerikanska presidentvalet sitt oförblommerade stöd för president Trump. SD-Karlsson var inte ensam bland SD-företrädare att förespråka Trump före Biden. Han hade dessutom sällskap av en och annan KD-representant som
förespråkade Trump eftersom de föredrog republikanerna framför demokraterna. Men vad har det för betydelse för dig och mig?

En fördel med att aktivt uttala sig villig att diskutera med alla och att ogilla den så kallade identitetspolitiken, oavsett partifärg och religion, är att jag ibland får möjlighet att diskutera direkt med
sverigedemokratiska väljare. Med några få undantag bemöter dessa väljare mig med respekt och jag försöker alltid att återgälda den respekten. Samarbete och diskussion har fört mänskligheten framåt. Inte krig.

Dessa diskussioner är givetvis inte tillräckligt underlag för att dra långtgående slutsatser ur ett större perspektiv. Från min personliga horisont kan jag dock inte låta bli att dra vissa slutsatser om mina
meningsmotståndare:

-         Många SD-väljare säger att de tidigare röstadepå Socialdemokraterna.

-         De vill ha lugn och ro.

-         Mångkulturen för ibland med sig stora problem, men om de som kommer hit skaffar sig arbete eller utbildning och anpassar sig hyggligt till rådande värderingar i Sverige är det i och för sig inga problem med invandring.

-         Islamism är dåligt.

-         Yttrandefrihet och demokrati är viktigt.

Förutom att jag aldrig röstat på Socialdemokraterna har jag i stora drag inga problem med dessa SD-väljares synpunkter i ovan angivna avseenden. Det jag däremot har problem med är att med SD som parti följer ledare som Åkesson, Karlsson och Jomshof. Ledare som beundrar en antidemokratisk, hatande, okunnig och vetenskapsföraktande, empati- och skamlös president som uppenbart aldrig varit lämpad för sitt ämbete. Att såväl M som KD dessutom hänger på och är beredda att regera ihop med detta gäng antidemokrater menar jag själv är ett stort bekymmer.

Den amerikanska författaren och filosofen Sam Harris gjorde nyligen en analys av vad det är som attraherar med Trump. Denne president utan medkänsla för andra människor, utan mod och karaktär, som helt skamlöst ljuger som en borstbindare, har kraftiga aggressionsproblem och är utan impulskontroll och som ifrågasätter vetenskapligt belagda fakta och kallar det för fake news. Vad
är det som kan attrahera med en president som har alla de drag som de flesta av oss rimligen föraktar? Den slutsats Sam Harris drar är att det som attraherar i själva verket är Trumps totala avsaknad av karaktär och skam eftersom det gör att hans fans i skenet av Trump också framstår som lite bättre. Om till och med en president kan bete sig som en fullblodsidiot, då kan våra egna privata små
tillkortakommanden lätt slinka med. Trump säger aldrig till sina väljare att han är bättre än dem och vädjar till deras moral. Tvärtom talar han till deras lägsta instinkter vilket gör att övriga politiker framstår som självgoda förståsigpåare utan förståelse för vanligt folk.

Jag vet inte om samma sak gäller för SD-Åkesson och hans gäng, men det är kanske inte alldeles osannolikt. Det innebär i så fall att övriga politiker måste ta sig ner från sina höga politiska hästar och se människors vardag. Sluta prata över människor och istället tala till människor.

Ingen äkta gammal sosse kan rimligen tycka att det som händer i USA och presidentvalet just nu är värdigt en demokrati. Ingen äkta liberalkonservativ moderat heller. Detta bör dessa människor betänka före nästa svenska val till riksdagen. Det må vara hänt att SD talar till vanligt folk på vanligt folks vis. Men med SD följer SD-Åkesson, SD-Karlsson och SD-Jomshof. Människor med samma antidemokratiska, lögnaktiga, frihandelsfientliga och vetenskapsfientliga syn på världen som Trump.

Sam Harris uppmanade häromdagen kvarvarande moderata republikaner att nu ta avstånd från Trump och ta ett bad för att rengöra sig från Trumps skamlösa lögner. Jag vill rikta samma uppmaning till gamla sossar och moderater.

Vi behöver alla ta ett mentalt bad för att rengöra oss från de senaste 10 årens politiska debatt. Vissa av oss efter att ha trillat ned från en hög häst. Andra för att bli rena från det bruna. Kan vi hoppas att det
amerikanska valet 2020 till slut blir en omstart för oss alla? För demokratins skull. För vår egen och våra barns skull.

Michael Pålsson

Advokat