DET SVENSKA MONSTRET

26.02.2024

Socialdemokraterna satte konturerna och Tidö-regeringen gör nu sitt yttersta för att fullfölja mardrömmen om det svenska monstret. Polisstaten.

Det har redan gått några år sedan den tidigare justitieministern Morgan Johansson skröt om att "vi faktiskt burar in fler personer än någonsin". Men inte mycket har ändrats. Vår nuvarande minister på samma post förklarade nyligen att det är "viktigt, önskvärt och nödvändigt" att det är fler som ska sitta i fängelse.

Önskvärt? Hur kan det över huvud taget vara önskvärt att Sverige ska sätta fler i fängelse? Jag kan inte se något gott i att vi på grund av misslyckanden inom skolan, socialtjänsten och övriga samhället tvingas sätta fler människor i fängelse. Det är kostsamt för skattebetalarna, det är enligt de kriminologer jag läst tveksamt om de som sitter av straffen blir bättre människor och dessutom direkt tragiskt att unga människor förstör både sina och andras liv i en våldsspiral. Överbeläggning på fängelser och häkten riskerar därutöver att medföra en ohållbar situation för de som arbetar inom kriminalvården.

Däremot kan jag hålla med justitieministern om att det för närvarande förmodligen är nödvändigt att fler sitter i fängelse så att de inte skadar oss andra. Den så kallade Inkapaciteringen genom inlåsning kan kanske förhindra en del nya brott. Sedan hoppas jag att ingen politiker kommer på den mörka idén om annan inkapacitering, till exempel att hugga av händer på människor dömda för stöld. Helt säker är jag dock inte. Ytterhögern har förvånat förr.

Men monstret stannar inte där. Tidö-regeringen, påhejade av det ledande så kallade "oppositionspartiet", gör sitt bästa för att ta ifrån oss rättigheter som borde vara självklara i en demokratisk rättsstat. Avlyssning av oskyldiga, angiveri, anonyma vittnen, utökad kameraövervakning, ansiktsigenkänning, visitationszoner. Och nu det senaste från våra vänner i extremhögern; inspärrande av oskyldiga.

SS i nazityskland, Stasi i Östtyskland och KGB i gamla Sovjet hade varit gröna av avund för dessa möjligheter. Men i Sverige tycks politiker ha en synnerligen naiv syn och tro på att andra politiker inte kommer att missbruka dessa nya verktyg. Som om Sverige vore immunt mot politiker med auktoritära och totalitära böjelser och poliser som missbrukar sina verktyg.

Personligen är jag inte lika övertygad om alla politikers och polisers inneboende godhet. Tvärtom är jag rädd att det totalitära monstret i form a en polisstat snart kommer att ta över. Då är det försent.