ÅSNAN TRAVAR PÅ, MEN VEM ÄR DET SOM STYR?

27.02.2023

I paradigmskiftenas tidevarv behövs det vändas på en hel del stenar för att försöka förstå vem det är som bestämmer. Egentligen.

På regeringens presskonferenser syns inte bara regeringens företrädare. Under skylten "Regeringen" står nämligen oftast också en företrädare för SD. Och på sociala medier utbryter en tankeväckande diskussion om ifall vi har en majoritetsregering eller en minoritetsregering.

Till vänster menar man självfallet att statsminister Kristersson styr landet med en minoritetsregering. Vissa företrädare till höger påstår istället att det är en majoritetsregering. Och trots att jag inte är alldeles obegåvad i matematik, undrar jag om inte de senare har en poäng. För SD står ju där med regeringens skyltar. Gärna i mitten med den godmodige Pehrson lite snyggt undanskuffad i ett hörn med sina tre procent.

När statsminister Kristersson beklagar koranbränningar och förstår att det gör ont i muslimernas religiösa känslor, då menar justitieutskottets ordförande Jomshof att fler koraner borde brännas. När utrikesminister Billström påstår att Turkiet är en demokrati, får han mothugg av partiordförande Åkesson som menar att Erdogan är en islamistisk diktator. I det sistnämnda avseendet är jag för övrigt betydligt mer överens med Åkesson än med Billström.

Endast en person med ytterst vaga begrepp om vad en demokrati innebär, kan rimligen mena att Turkiet är något annat än en kalkondemokrati.

När vår nya miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari menar att klimatmålen ska nås, menar den brådmogne Tobias Andersson (SD) att Vattenfalls vd och styrelse beter sig som "vindkraftslobbyister". Elsa Widding (SD) verkar inte tro att det finns några klimatförändringar alls som kan härledas till mänsklig aktivitet. Å andra sidan är Elsa Widding inte bara civilingenjör och riksdagsledamot. Hon är också religiös. Martin Kinnunen (SD) tuggar istället på om att slopa reduktionsplikten till varje pris. Priset vid pump är nämligen heligt för denne man.

Nu senast var det Björn Söder som i sedvanlig "helg seger"-anda firade att Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik inte får förlängt förordnande. Nu är det "dags att städa upp i Myndighetssverige. Bort med asylaktivister från Verket". Och jag som trodde att det var regeringen som utser generaldirektörer?

Så efter att ha vänt på varje sten, kvarstår frågan obesvarad. Vem är det egentligen som styr? Dimmorna tätnar över Rosenbad.