DE ELAKA POLISERNA

25.06.2022

Publicerad i Para§raf 2022-06-24

Som rapporterades under midsommarveckan dömdes två polismän till vardera ett års fängelse för falsk angivelse, olaga frihetsberövande, misshandel och hemfridsbrott. Det innebär givetvis inte att poliskåren generellt begår brott, lika lite som att alla advokater skulle begå brott. Men att blint lita på utövarna av statens våldsmonopol kan bli förödande.

Mitt förtroende för poliskåren är i stora drag högt. De få poliser jag känner tycks drivas av ett rättvisepatos och har hög integritet. De ytterst få gånger jag konfronterats med polismyndigheten, vilket inskränker sig till nykterhetskontroller och fortkörningsböter, har poliserna jag träffat varit respektfulla och mina fortkörningsböter är sedan länge betalda.

Jag har dessutom sedan flera år tillbaka propagerat för fler poliser eftersom jag förstått forskningen inom kriminologi så att upptäcktsrisken har betydligt större allmänprevention än långa straff. Men -det betyder inte att jag bara därför är beredd att godvilligt ge polisen fri tillgång till att avlyssna datatrafik, telefonsamtal, sms, kameraövervakning med eller utan drönare, anonyma vittnen, kronvittnen och så vidare. Inte för att jag misstror poliskåren som sådan, men för att alla dessa resurser riskerar att missbrukas. Dels av enskilda poliser. Dels av en illasinnad regering som vill tysta oppositionen.

Att enskilda poliser kan begå brott, även allvarliga sådana, framgår med all tydlighet av den refererade domen. Detta är allvarligt i sig. Men det som faktiskt kan vara ännu allvarligare är vad en illasinnad regering kan använda dessa maktmedel till. Jag går inte omkring och tror att M eller S eller något av de demokratiskt sinnade partierna någonsin skulle använda sina maktmedel fel. Men som exemplet Trump med lakejerna i det republikanska partiet visade, är det trots allt ingen omöjlighet att en person eller ett parti med tveksam inställning till demokratin faktiskt kan komma till makten. Det är en hisnande och skrämmande tanke att USA stod på randen till en diktatur eller ett inbördeskrig den 6 januari 2021 då Kapitolium stormades. Vad hade Trump då använt polis och militär till?

Kunde det hända där, kan något liknande hända här.

Någon påstås ha sagt att i en demokrati ska du aldrig överlämna sådana vapen till din motståndare att du inte kan sova om natten. Alltså - instifta inte maktmedel som kan missbrukas av din politiska motståndare för att införa en diktatur.

Detta är för mig en betydligt större anledning att tycka att vi ska vara återhållsamma med att ge polisen nya maktmedel än två rötägg i en i övrigt bra poliskår.